Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των οροθετικών

Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των οροθετικών

Αρ. Πρωτ. 7780/14.12.2010

Προς Υπουργούς:

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Αυξημένα είναι τα ποσοστά ανεργίας, που παρατηρούνται σε οροθετικούς στη χώρα μας. Τριάντα χρόνια μετά την εμφάνιση του ιού του AIDS, περισσότεροι από 25 εκατ. συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους ανά την υφήλιο, 40 εκατ. νοσούν από την ασθένεια αυτή και 33 εκατ. έχουν προσβληθεί από τον ιό. Στη χώρα μας, οι οροθετικοί ανέρχονται σε 10.500 περίπου άτομα, μάλιστα, το 2010 εμφανίστηκαν 520 νέα κρούσματα, με την πλειονότητα των περιστατικών να εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 25 έως 44 ετών.

Οι οροθετικοί, βάσει πρόσφατων στοιχείων του ΟΑΕΔ, αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα πρόσβασης στη μισθωτή εργασία, με τα ποσοστά ανεργίας να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Την ίδια στιγμή, η παραβίαση των δικαιωμάτων των οροθετικών, οι διακρίσεις σε βάρος τους και οι αποκλεισμοί από την αγορά εργασίας πληθαίνουν. Επιτακτική είναι η λήψη πρωτοβουλιών εκ μέρους των συναρμόδιων Υπουργείων για την ενίσχυση της ενημέρωσης και της πρόληψης, αλλά επιβεβλημένη είναι και η ενδυνάμωση των προσπαθειών για τον περιορισμό και την καταπολέμηση του κοινωνικού και εργασιακού αποκλεισμού των οροθετικών. Άλλωστε και οι οροθετικοί έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία και δικαιούνται, όπως όλοι, συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Έχουν ληφθεί, από τα συναρμόδια Υπουργεία, πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των οροθετικών στη χώρα μας;

Απαντήσεις Υπουργείων